De nieuwe volautomatische lijn doet zijn entree. Van ponsen tot buigen zonder tussenkomst van de bediener.

Het laatste technologische hoogstandje van Euromac is een nieuwe geautomatiseerde lijn, uitgerust met een ponsmachine en afkantpers. Productieprocessen van bedrijven verlopen steeds meer automatisch.

Euromac werkt al verschillende jaren aan de automatisering van productiefasen. Het begon allemaal met een kleine buigmachine in combinatie met een robot. Tegenwoordig biedt Euromac een volautomatische lijn aan waarmee de productietijden kunnen worden geoptimaliseerd en waarbij het ponsen, sorteren en buigen wordt uitgevoerd met behulp van een laad- en losmachine, al dan niet in combinatie met een automatisch magazijn en twee robots in actie. Met deze oplossing kan de klant beginnen met het laden van een pallet bladmetaal en eindigen met een pallet geponste en gebogen onderdelen, zonder dat een bediener manueel moet tussenkomen.

Menselijke interventie is alleen in de beginfase nodig, wanneer de ontwerper een tekening (in 2D of 3D) maakt om de pons- en buigfasen te programmeren en de productievolgordes en te gebruiken middelen toe te wijzen. Het softwareplatform van Euromac kan onder meer ook communiceren met andere systemen die met het bedrijfsnetwerk verbonden zijn, zoals de ERP. Op die manier behoudt de klant de controle over het volledige productieproces.

De automatische lijn kan volledig worden geconfigureerd volgens de specifieke logistieke en productievereisten van het bedrijf.

De technische specificaties van de automatische lijn zijn:

  • Een automatische sorteercel die bladmetaal tot 3000 x 1500 mm kan laden.
  • De ponsmachine Euromac XT, die in drie versies bestaat (hybride, elektrisch en hydraulisch), 6 of 12 stations telt en waarin maximaal 66 ponsen kunnen worden opgeslagen.
  • Een werkzone van 3000 x 1500 mm waarbij verplaatsen niet nodig is.
  • Ponssnelheid: Max. 1080 slagen per minuut per nibbelproces, pitch van 1 mm. Max. 460 slagen per minuut per ponsproces, pitch van 1 mm.
  • Afgewerkte en gestapelde onderdelen zonder microverbindingen.
  • De robot kan per manueel buigproces maximaal 11 Europallets met onderdelen automatisch lossen, en dit rechtstreeks op de centreringsmachine of 2 loszones per buigproces.
  • FX Bend 2550 afkantpers van Euromac.
  • Buiglengte: 2550 mm.
  • Maximaal buigvermogen: 500 kN.
  • Het is mogelijk om rechtstreeks op het onderdeel te werken of voorraad of kits te maken afhankelijk van de uitgevoerde afwerking.